Kathmandu
Door: Peter van Boheemen
Blijf op de hoogte en volg Peter
10 December 2014 | Nepal, Kathmandu
Hier mijn eerste reisverslag vanuit Nepal. De vlucht duurde wat langer dan ik had gewild. Anderhalve dag voor vertrek kreeg ik al een mail dat mijn vlucht vanuit Dehli naar Kathmandu bijna 2 uur later zou vertrekken en daar kwam nog eens bijna 3 uur vertraging bij. Totaal een 9 uur wachttijd in Dehli.
Maar goed toen was ik toch in Kathmandu. 's Middags al wat door de straten van de toeristenwijk Thamel gelopen. Erg druk en hectisch. Heel veel tetterende auto's,brommers en motorfietsen.
Voor de toeristen volop restaurants, reisbureautjes, barretjes en buitensportwinkels.
Na een hele lange nacht te hebben geslapen wil ik wat gaan bekijken. Als eerste ga ik naar het koninglijke paleis waar geen koning meer woont. In 2001 is er een bloedbad aangericht door de koonprins die zijn hele directe familie en 5 aanverwanten overhoop schoot voordat hij zelfmoord pleegde. Nu is Nepal een republiek.
De volgende dag loop ik naar Kathmandu Durban Square, een Hinduistisch tempelcomplex. Ik laat mij een gids aanpraten die er lustig op los praat over de betekenissen van de talloze Goden die deze godsdienst kent. Het zijn wel prachtige tempels met het vele houtsnijwerk waaronder afbeeldingen uit de Kamasutra.
De dag erna een taxi genomen om naar een paar bezienswaardigheden te gaan in de Kathmanduvallei. Na het nodige onderhandelen met een taxi kom ik aan bij Pashupatinath waar ik weer met een gids onderhandel over zijn prijs. Pashupatinath is een Hinduistisch Tempelcomplex waar crematies plaatsvinden. Ook nu liggen er een paar lijken te fikken. Er is een plaats voor arme Hindus waar voor je 50 dollar wordt opgestookt en de duurdere crematieplaats kost het dubbele.
Daarna met de taxi verder naar Bouda, een grote Tibetaans Boedistische Stoepa. De grote witte Stoepa is imposant maar wel heel toeristisch. Een netwerk van souvenierstraat omringt dan ook dit heiligdom.
Vandaag naar Bhaktapur gereisd dat ook in de Kathmanduvallei ligt. Ik zou met de bus gaan maar de de taxichauffeur die ik vroeg mij naar het busstation te brengen wilde me er voor 7 dollar brengen. Daar kon ik toch niet voor tobben.
Ook dit is een oude Hinduistische stad met koninglijke paleizen en tempels. Het is hier vergeleken Kathmandu heerlijk relaxed. De oude binnenstad, waar ik ook mijn hotel heb, is autovrij dus lekker rustig zonder getetter van claxons al schijnt morgenochtend traditioneel met klokken gebeld te worden.
Verder is het klimaat verrukkelijk. Overdag een graad of 20 en 's nachts een graad of 12. Morgen blijf ik hier nog een dagje daarna waarschijnlijk doorreizen naar Pokhara.
Jullie horen wel weer van me.
Groeten, Peter
10 December 2014 - 13:47
Ben&Anneke:
Hei Peter.
Je bent wel weer een eind weg.
Als ik het zo lees heb je het wel naar je zin.
Veel plezier en we blijven je volgen.
Ben&Anneke -
10 December 2014 - 20:38
Ria Kaptein:
Het duurde dan even voordat je er was, maar nu kun je weer volop genieten!
Kijk al weer uit naar je volgende verslag.
Gr. Ria -
10 December 2014 - 21:48
Joke Baars:
Hoi Peter
Leuk om je reisverslag te lezen, jammer van die vertraging maar je hebt nog tijd zat!!!!
Dus nu genieten, ook van het weer! Beter dan dat gure weer hier!
Groeten Joke -
13 December 2014 - 21:55
Rien En Ike:
Ha Peter, erg leuk je verslag te lezen, wat een verhaal over dat cremeren...dan ruiken we liever de verflucht die inmiddels uit ons huis is. Temperatuur hadden wij daar hoger verwacht, maar hiermee blijf je wel scherp op alle mooie bezienswaardigheden.
Fijne reis en we blijven je volgen !
15 December 2014 - 10:16
Annie Oudijk:
Komt zo bekend voor, zo leuk om t lezen dat jij daar nu rondwandelt. Ben benieuwd wat je van Pokhara vindt. Veel plezier